-
Pandemien har akselerert bruken av digitale læremidler (apper og læringsplattformer, “educational technology”, såkalt EdTech) over hele verden, Norge inkludert. nternasjonale rapporter (f.eks fra Human Watch i 2022) viser at mange digitale læremidler misbruker barns data og har minimal eller negativ læringsverdi.
-
Det finnes lite krav — i forhold til læringsutbytte — til tilbyder for å bli en del av KS innkjøpskatalogen og tas i bruk i skoler og barnehager. Tilskuddsordningen gir støtte til innkjøp av digitale læremidler, men Udir godkjenner ikke læremidler. Hver enkelt tilbyder oppgir, gjennom egenvurdering, at de møter kriteriene for Udir- ordningen.
-
Designet av digitale læremidler må være forankret i pedagogikk og forskning. Dyktige lærere kan didaktisere hvilken som helst læringsressurs i undervisningen, men digitale læremidler medfører læringssituasjoner som kan gjøre god pedagogikk bedre, og dårlig pedagogikk verre. Det er pga digitaliseringen - den pedagogiske verdien er annerledes med digitale læremidler som ofte er algoritmebasert og lagt til å tilpasse læringen til hvert barn.
Vi har arbeidet med å finne en praktisk løsning til dette komplekse problemet. Gjennom Wikit AS ønsker vi å samle erfaring og kunnskap, og utvikle løsninger i praksis sammen med hele bransjen - fra bedrifter i EdTech som utvikler læremidlene til innkjøpere og pedagoger som bruker de digitale læremidlene.
WiKIT sørger for at barn får tilgang til den beste teknologien, og at denne bidrar til at verden blir et bedre sted å vokse opp.
Som «spinn-off» fra Universitetet i Stavanger og med kommersialiseringsstøtte fra Validé AS bruker vi vår kunnskap når vi matcher forskere med kompetanse på ulike fagområder med leverandører i en "evidence as a service" forretningsmodell. Mer om vårt metodikk finner du her.
Vi vil gjøre all vår erfaring og kunnskap åpent tilgjengelig slik at det kan brukes som grunnlag for å utvikle rammebetingelser som er nødvendige for å kvalitetssikre digitale læremidler.